Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

Η Αίγειρος υποδέχτηκε το νέο Επίσκοπο και Μητροπολίτη της, Παντελεήμονα



Σε κατανυκτική ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το βράδυ η λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων στην εκκλησία του Αγίου Αθανασίου στην Αίγειρο παρουσία του νέου Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονος. Ήταν η πρώτη επίσκεψη που πραγματοποίησε ο Μητροπολίτης στον οικισμό από την ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του και σε αυτή συμμετείχε πλήθος πιστών, ενώ συλλειτουργοί ήταν ο Πρωτοπρεσβύτερος Δημήτριος Βασιλειάδης, ο πατήρ Αντώνιος από την Παραδημή, ο πατήρ Ναθαναήλ από το Κόσμιο, ο πατήρ Παναγιώτης από το Παλλάδιο, ο πατήρ Γεώργιος από τη Γλυφάδα και ο πρώην παπάς Παλλαδίου Απόστολος. Μετά το τέλος της ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μίλησε προς το πλήρωμα αναφερόμενος στο ουσιαστικό νόημα της ζωής μέσα από την Εκκλησία και κοντά στο Χριστό, ενώ από την πλευρά του ο ιερέας του ναού πατήρ Ιωάννης Δίγκας εκ μέρους του πληρώματος τον καλωσόρισε και του απένειμε ως δώρο ένα βιβλίο. 

Να γίνουμε ζωντανό σώμα της Εκκλησίας

Στην ομιλία του ο Μητροπολίτης αναφέρθηκε κατ’ αρχήν στη λειτουργία των Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων η οποία όπως είπε τελείται μόνο την περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής μέσα στην οποία δεν έχουμε μεταβολή του άρτου και του οίνου σε σώμα και αίμα και Χριστού, αλλά αυτά τα δώρα είναι προηγιασμένα από την Κυριακή και φυλάσσονται στο μικρό αρτοφόριο, ώστε να τελεστεί η λειτουργία των προηγιασμένων που δίνει την ευκαιρία στους πιστούς να αναφερθούν «όλοι μαζί «εν ενί στόματι και μια καρδία» εις το θρόνο του πατέρα και να γίνουμε το ζωντανό σώμα της εκκλησίας που έχει κεφαλή τον Ιησού Χριστό και ενώνει όλους τους ανθρώπους».

Ο άνθρωπος βρίσκει το νόημα της ζωής του μόνο κοντά στον Αναστάντα Χριστό

Στη συνέχεια ο Σεβασμιότατος έκανε λόγο για το πραγματικό νόημα της ζωής το οποίο όπως είπε «χρειάζεται πολλή δουλειά, πνευματική εργασία για να μπορεί κανείς να το αντιληφθεί. Για αυτό και η περίοδος αυτή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής είναι γεμάτη από ακολουθίες, είναι γεμάτη από λειτουργίες, από προσευχή, από νηστεία, από εγκράτεια. Εγκράτεια και νηστεία όχι μόνο από τις τροφές, αλλά από την καταλαλιά, το ψεύδος, την επιορκία, για να μπορέσει ο άνθρωπος να μετανοήσει, για να αλλάξει γενικότερα τον ψυχικό του κόσμο με αποτέλεσμα μέσα από αυτή την αλλαγή να ελκύσει τη χάρη του Θεού στη ζωή του. Αυτό είναι το ζητούμενο» τόνισε, σημειώνοντας ότι ο άνθρωπος βρίσκει το νόημα της ζωής του και πορεύεται εν ηρεμία και εν ησυχία μόνο κοντά στον Αναστάντα Χριστό. 
Ακολούθως έκανε λόγο για «τη σύγχρονη σκλαβιά» που ζει ο άνθρωπος εξαιτίας των παθών του αναφέροντας ως διαχρονικό παράδειγμα την αγάπη του για το χρήμα, το οποίο τον οδήγησε να αφήσει το Θεό στο περιθώριο και να ξηλώσει από τη ζωή του αξίες, όπως ο σεβασμός, ενώ συνέστησε στο πλήρωμα να ζει σε πνεύμα αυτάρκειας και κοινωνικής αλληλεγγύης με τα οποία μπορεί να αποκτήσει αληθινό νόημα η ζωή του, γνωρίζοντας το Χριστό. «Πώς θα τον γνωρίσουμε το Χριστό; Όχι μόνο διαβάζοντας βιβλία, κουβεντιάζοντας με τις παρέες μας για θαύματα, αλλά στο πρόσωπο του άλλου και όταν πάμε να κοινωνήσουμε το σώμα και το αίμα του. «Γεύσασθαι και οίδατε ότι χρηστός ο Κύριος». Αν δεν πάτε και δεν πιείτε από το σώμα και το αίμα του δεν θα το καταλάβατε. Αλλά αν πάτε και πιείτε από το σώμα και το αίμα του χωρίς να είστε προετοιμασμένοι και πάλι δεν θα καταλάβετε τίποτα. Για αυτό οι Πατέρες και η Εκκλησία μας βάζουν σε μια τροχιά, σε μια πορεία, που λέγεται μετάνοια, νηστεία, προσευχή, σιωπή, για να μπορέσει ο άνθρωπος να γνωρίσει τον εαυτό του, αυτόν που έχει δίπλα του και μετά να ενωθεί με το Θεό. Γιατί αυτό είναι το ζητούμενο.

Δεν ήρθα να με διακονήσετε αλλά να σας διακονήσω

Αναφερόμενος στην πρώτη του παρουσία στον οικισμό ο Σεβασμιώτατος επικεντρώθηκε στο ρόλο του Επισκόπου. «Ήρθα να σας δω για να κοινωνήσουμε εν πνεύματι, γιατί ο Επίσκοπος δεν είναι ένας κοσμικός ηγέτης, ένας άρχοντας. Ο Επίσκοπος είναι αυτός που στέκεται στο κέντρο της Θείας Λειτουργίας, στέκεται μπροστά στην Αγία Τράπεζα, τον περικυκλώνουν οι συνεφημέριοί του και όλος ο κόσμος. Γιατί σκοπός του Επισκόπου είναι να κρατά την ποιμαντορική ράβδο και από αυτή να τον γνωρίζουν οι άνθρωποι, να τον κυκλώνουν και εκείνος να τους οδηγεί στο Χριστό. Αυτό ήρθα να σας πω. Δεν ήρθα να με διακονήσετε αλλά να σας διακονήσω με αυτά που θα σας προσφέρω να φάτε και να πιείτε. Και δεν έχω να σας προσφέρω τίποτα άλλο να φάτε και να πιείτε, άλλο από το Σώμα και το Αίμα του Χριστού. Αυτή είναι η τροφή μας, η πνευματική μας τροφή και ως πνευματικός πατέρας όλων πρέπει να σας οδηγήσω μπροστά στην Αγία Τράπεζα για να φάτε και να πιείτε και να γνωρίσετε ότι ο Χριστός είναι εκείνος που θυσιάζεται υπέρ της ζωής και σωτηρίας του κόσμου».
Στη συνέχεια μετέφερε τη χαρά του για την παρουσία νέων ανθρώπων και δη νέων γονέων με τα παιδιά τους, μίλησε με καλά λόγια για τον εφημέριο του οικισμού Πατέρα Ιωάννη Δίγκα τον οποίο χαρακτήρισε «καλό κληρικό, ο οποίος αγωνίζεται εδώ για να είστε μια οικογένεια, ένα σπίτι και μπορεί να έχει πολλά σπίτια το χωριό αλλά το πρώτο σπίτι είναι ο ναός, από εδώ να αρχίζει η Θεία Λειτουργία και να συνεχίζεται στα σπίτια σας και από τα σπίτια σας να συνεχίζεται εδώ», τόνισε καλώντας τους ενορίτες να μεταφέρουν τη χάρη του Θεού στα παιδιά και στα εγγόνια τους και οι πράξεις τους να μοσχοβολούν άρωμα Χριστού και Εκκλησίας «ώστε να βρούμε τελικά τον βηματισμό μας, την πορεία μας».

Ας βγάλουμε τον πνευματικό μας θησαυρό από το σεντούκι

Ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα προβλήματα της εποχής κάνοντας λόγο για μεγάλο πνευματικό πλούτο από πλευράς Ελλήνων τον οποίο όμως όπως είπε «ξεχάσαμε στα σεντούκια μας. Ήρθε ο καιρός να τα ανοίξουμε και να βγάλουμε από μέσα ό,τι όμορφο και ουσιαστικό έχουμε, το σεβασμό, την αγάπη προς τους ανθρώπους». Κάλεσε τους πιστούς τις αξίες αυτές να τις μεταλαμπαδεύουν στους νέους και να δουλέψουν όλοι για το καλό της πατρίδας. «Κανείς δεν μπορεί να αγαπήσει τον τόπο και το σπίτι μας περισσότερο από εμάς. Αν εμείς δεν αγαπάμε το σπίτι μας θα πέσει και θα μας πλακώσει. Εμείς να ανοίξουμε τα σεντούκια της ιστορίας μας και μέσα από αυτά να ξεδιψάσουμε και να χορτάσουμε την πνευματική μας πείνα». Αναφερόμενος δε στην υλική πείνα υποστήριξε ότι ως Έλληνες ακολουθήσαμε λάθος δρόμος και δεν εκμεταλλευθήκαμε σωστά τα δώρα του θεού. «Ο Κολοκοτρώνης έλεγε ότι οι Έλληνες δεν έχουν πολύ μυαλό, αλλά έχουν ένα γνωστικό Θεό. Ήρθε ο καιρός να βάλουμε μυαλό και να ακολουθήσουμε τον γνωστικό μας θεό, ο οποίος είναι ο αληθινός χριστός που ήρθε στον κόσμο για την σωτηρία του κόσμου. «Γεύσασθε και οίδατε ότι χρηστός ο Κύριος»».

Πατήρ Ιωάννης Δίγκας «Στο πρόσωπό σας όλοι βρίσκουν τον φιλόστοργον ποιμενάρχη και πατέρα»

Την χαρά και την συγκίνηση των παρευρισκομένων για την παρουσία του νέου Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής στον οικισμό της Αιγείρου μετέφερε ο ιερέας πατήρ Ιωάννης Δίγκας, διότι στο πρόσωπό του όλοι βρίσκουν «τον άξιον, τον γνήσιον, τον φιλόστοργον ποιμενάρχη και πατέρα. Οι χαλεποί καιροί που ζούμε και η ηθική κρίση που μαστίζει ολόκληρο τον κόσμο απαιτεί για την πηδαλιουχία του νοητού σκάφους της Εκκλησίας μας πνευματικά αναστήματα και θρησκευτικούς ταγούς και ηγήτορας, με βαθυτάτη προς την Εκκλησία μας αφοσίωση και θέρμη». Ο πατήρ Ιωάννης ευχήθηκε στο νέο Μητροπολίτη όπως «ο Δομήτωρ της Εκκλησίας μας σκέπει και διαφυλάττει την υμετέρα σπεπτήν αρχιερατικήν κορυφήν, σώον, υγιά με ποιμαντορίαν μακράν και ένδοξον».