Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

Πολιτιστικές εκδηλώσεις Αυγούστου 2011- Ευρωπαϊκά και Παραδοσιακά παιχνίδια

Σάββατο 20 Αυγούστου






Τα παιδιά… παίζουν ευρωπαϊκά παιχνίδια

Αφιερωμένο το βράδυ του Σαββάτου στα ευρωπαϊκά παιχνίδια αλλά και στην αναβίωση παραδοσιακών. Η αρχή έγινε από τα ευρωπαϊκά τα οποία δημιουργήθηκαν μέσα από τη δράση του Europe Direct Κομοτηνής και ξεκίνησαν να παίζονται από το 2005. «Εθελοντές από το Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης, από τη Νομική, τα ΤΕΦΑΑ με ιδιαίτερη όρεξη αναζητούν κάποιες πρακτικές που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες, ενώ παράλληλα και η κ. Σαλτσίδου και εγώ προσπαθούμε μέσα από συναδέλφους άλλων χωρών να ανταλλάσσουμε εμπειρίες. Έτσι λοιπόν μέρος της δουλειάς μας είναι να δημιουργούμε αυτά τα παιχνίδια τα οποία απαιτούν μια προετοιμασία πριν να δοκιμασθούν με τα παιδιά, ώστε ούτε λάθη να υπάρχουν ούτε ανακρίβειες και παράλληλα τα παιδιά να μπορούν να ανταποκριθούν στους κανόνες του παιδιού. Υπάρχει μια άτυπη ομάδα η οποία ασχολείται με τον παιδαγωγικό χαρακτήρα του κάθε παιχνιδιού. Κάθε χρόνο εμπλουτίζονται και κάθε χρόνο προσπαθούμε να δημιουργήσουμε κάτι καινούργιο», τόνισε ο υπεύθυνος επικοινωνίας και πληροφόρησης του Europe Direct Κομοτηνής κ. Σπύρος Νάκος.
Οι υπεύθυνοι του φορέα έχουν παρουσιάσει τα παιχνίδια σε πολλά σχολεία σε όλη την περιφέρεια και φυσικά στα σχολεία της Ροδόπης, συνεργαζόμενο με την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση. «Στόχος μας είναι τα παιδιά να μάθουν παίζοντας είτε για συγκεκριμένα θέματα, όπως το περιβάλλον και η κλιματική αλλαγή, είτε για τις γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είτε για να αποκομίσουν γνώσεις γεωγραφίας μαθαίνοντας για τις πρωτεύουσες των χωρών της ΕΕ. Είναι μια δράση που απευθύνεται σε παιδιά κυρίως του δημοτικού αλλά και του γυμνασίου και στόχος είναι να μπορέσουν να εξοικειωθούν και να λειτουργήσουν ομαδικά τα παιδιά, να συνεργαστούν σε συγκεκριμένο χρόνο και παράλληλα να ενημερωθούν. Πολλά σχολεία μας έχουν προσεγγίσει για να τα επισκεφθούμε γεγονός που δείχνει ότι θεωρούν ότι τα παιχνίδια μπορούν να ενισχύσουν το ρόλο του σχολείου. Όταν επισκεπτόμαστε τα παιδιά εκτός σχολείου, όπως σήμερα ή όπως έγινε και στο Θρυλόριο, όπως και σε κατασκηνώσεις κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και παρά το γεγονός ότι ίσως τους βγάζουμε από το πρόγραμμά τους αυτά ανταποκρίνονται ιδιαίτερα θετικά. Μπορούν να δυσκολευτούν λίγο αλλά στο τέλος το διασκεδάζουν και ακολουθεί και επόμενη επίσκεψη. Συνεπώς θεωρώ ότι υπάρχει ένας θετικός αντίκτυπος και μια θετική ανταπόκριση από τα παιδιά», δήλωσε ο κ. Νάκος.

Τα παιδιά στην Αίγειρο έπαιξαν τρία παιχνίδια, το «Ο βυθός» ομαδικό παιχνίδι που έχει σχέση με το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή μέσα από ερωταπαντήσεις με στόχο την ευαισθητοποίηση των παιδιών στο συγκεκριμένο θέμα, το «Ευρώλεξο» που αφορά ηλικίες μεγαλύτερες, ομαδικό επίσης παιχνίδι. στο οποίο τα παιδιά γνωρίζουν φράσεις και λέξεις της ΕΕ και το παιχνίδι «Ευρωπαϊκή Σκυταλοδρομία» μια «περιήγηση» στα κράτη μέλη της ΕΕ και γνωρίζουν τις πρωτεύουσές τους.

Στα παιδιά μοιράστηκαν βιβλία που αφορούν εκδόσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που απευθύνονται σε παιδιά νέους και εφήβους και έχουν σχέση με θέματα περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής, γνωριμίας με την ΕΕ και προώθησης κάποιων κοινών αξιών των πολιτών της ΕΕ όπως η αλληλεγγύη και η ισότητα καθώς και ένας χάρτης της ΕΕ.















Αναβίωση παραδοσιακών παιχνιδιών

Για πρώτη φορά στην πλατεία της Αιγείρου το Σάββατο το βράδυ αναβίωσαν και ξαναπήραν σάρκα και οστά παλιά-ξεχασμένα παιχνίδια τα οποία παίζονταν πριν το κομπιούτερ εισβάλλει στη ζωή μας. Μηλάκια, τζαμί και σκοινάκι είχαν την τιμητική τους. Η εκδήλωση είχε στόχο τα παιχνίδια αυτά να μην ξεχαστούν και να συνεχίσουν να προσφέρουν αμέτρητες ώρες χαράς στις παιδικές συντροφιές κάθε καλοκαίρι. Έτσι μικροί και μεγάλοι είχαν την ευκαιρία να παίξουν και να γνωρίσουν ομαδικά παιχνίδια δεξιότητας, με τους μεγαλύτερους να αναπολούν ωραίες στιγμές από το παρελθόν…




.....σκοινάκι












.....μηλάκια












.....τζαμί.....




και όχι μόνο........